وبلاگ

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟--
فیلمنامه نوجوان

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟

پدر هابیت،  جی.آر.آر.تالکین متولد 1892 است، در کودکی پدرش را از دست داد و چندین سال همراه با مادر و برادر کوچک ترش، در دهکده های سرسبز انگلستان زندگی کرد؛ دهکده هایی که تالکین شناسان به عنوان الهام «شایر»، « بگ اند» و «جنگل قدیمی » شناخته اند.

مادرش زنی سخت کوش و مذهبی بود و خودش در خانه آموزش دادن به پسرانش را آغاز کرد؛ گیاه شناسی و زبان لاتین از درس های مورد علاقه ی جان بود. اما این دوران طلایی کودکی هم کوتاه بود و میبل تالکین در 34سالگی، و زمانی که پسرش جان تنها دوازده سال داشت، بر اثر بیماری در گذشت.

اختراع های زبان ِ جان تالکین

تالکین در اوایل دوران نوجوانی، به همراه چندتن از بچه های فامیل دست به اختراع زبان هایی با نام های « آنیمالیک » و « نوبوش » زدند؛ اما در حالی که این علاقه در دیگر مخترعان نوجوان این جمع، زودگذر بود، برای تالکین تبدیل به دغدغه ای جدی شد و در نتیجه به تنهایی ساخت زبانی جدید به نام « نافارین » را آغاز کرد.

در همان سال های نوجوانی، او و برادرش برای زندگی به یک پانسیون رفتند و در آنجا، جان شانزده ساله با دختری یتیم آشنا شد که بعدها و پس از تحمل مشکلات بسیار، توانست در 24 سالگی با او ازدواج کند؛ این دختر ادیت نام داشت و تاثیر عمیقی بر زندگی، جهان بینی و داستان پردازی تالکین گذاشت.

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟

او تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته ی « ادبیات کهن » آغاز کرد اما بعد به زبان و ادبیات انگلیسی تغییر رشته داد. در سال 1920 به عنوان جوان ترین استاد دانشگاه لیدز، کار خود را آغاز کرد و هم زمان مشغول ترجمه ی تعدادی از آثار ادبیات کهن انگلیسی ( از جمله سرگوین و شوالیه ی سبز ) شد.

شور و شوق تالکین جوان و رشته های متنوع و جذابی که به آموزششان مشغول بود، دانشجویان بسیاری را جذب دل مشغولی های او کرد.در دوران جنگ جهانی اول، تالکین حدود دو سال در جبهه های مختلف خدمت کرد تا در سال 1916سخت بیمار شد و به انگلستان بازگشت؛ او سال ها بعد نوشت که در جنگ جهانی اول همه ی دوستان نزدیکش را به استثنای یک نفر از دست داد.

هابیت چه مشخصاتی دارد؟

هابیت : آنجا و بازگشت دوباره کتاب کوچکی است که با لحنی مناسب کودکان و نوجوانان نوشته شده است. این کتاب پس از انتشار با استقبال بسیار خوبی، هم در انگلستان و هم در آمریکا مواجه شد.

سی.اس.لوئیس، نویسنده ای که بعدها با سری کتاب های ماجراهای نارنیا به شهرت رسید، یادداشتی بسیار تحسین آمیز درباره ی این رمان منتشر کرد و گفت که در هابیت هم مانند آلیس …، هم بچه ها و هم بزرگ سالان می توانند چیزهای متفاوتی برای لذت بردن پیدا کنند.

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟

دبلیو.اچ.اودن، شاعر مشهور انگلیسی هم بعدها نوشت که هابیت به وجد آمده بود، از تالکین خواست تا دنباله ای برای آن بنویسد؛ دنباله ای که کم کم تبدیل به رمان ارباب حلقه ها شد.در دهه اخیر، این رمان به یکی از منابع آموزشی کتاب های ادبیات مدارس آمریکا و گاهی هم اروپا تبدیل شده است.

آیا ارتباطی میان بئوولف و هابیت وجود دارد؟

شعر حماسی بئوولف حضوری جدی در دنیایی دارد که بیلبو بگینز در هابیت وارد آن می شود؛ دنیایی که البته در ارباب حلقه ها بسط بیشتری می یابد و به همین دلیل نسبت حضور پررنگ این اثر ادبی را می توان در دیگر آثار مربوط به سرزمین میانه ی تالکین مشاهده کرد.

بئولوف یکی از متون ادبیات کهن انگلیسی است که جایگاه امروزی اش را مدیون تالکین است؛ او در سال 1936 در یک سخنرانی تحت عنوان بئوولوف : هیولاها و منتقدها، این اثر ادبی را از جایگاه صرفا تاریخی اش بیرون آورد و شأن ادبی به آن عطا کرد؛ اتفاقی که نتیجه اش اضافه شدن این شعر به درس های دانشگاهی مرتبط با ادبیات کهن انگلیسی بود.

تالکین این اثر را به زبان انگلیسی جدید ترجمه کرده و کار ویرایش آن را پسرش کریستوفر پس از مرگ پدر انجام داده است.

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟

راه رهایی از روزمرگی به زبان تالکین

به عقیده ی تالکین، آدمی گاهی به روزمرگی دچار می شود. احساس می کند هیچ نوع برگ جدیدی وجود ندارد چون تمام آن ها را از ابتدای جوانه زدن تا افتادن از درخت دیده است.نقاشی های زیبا برایش خسته کننده می شود چرا که از نظر او همه ی رنگ های زیبا از سه رنگ اصلی تشکیل شده اند؛ اسب و سگ و گربه برای او چیزهای جدیدی نیستند.فانتزی راه درمانیبرای این مشکل دارد که تالکین آن را « بازیابی » می نامد.

چه کسی قلمرو هابیت ها را کشف کرد؟

وقتی به دنیای ثانویه می رویم و با اژدها و قنطورس مواجه می شویم، زمان بازگشت می توانیم با دید جدیدی به اسب و گربه نگاه کنیم، و لذت دیدن این موجودات برای ما تکرار می شود. بازیابی همانند تمیز کردن پنجره های کثیف است که دیدی تازه و واضح به انسان می دهد. چنان که منظره ی آشنای قدیمی به منظره ای جدید و دل ربا بدل می شود.

اگر نمی توان از زندان بیرون رفت، فکر کردن به موضوعاتی غیر از زندان و زندانبان چه اشکالی دارد؟ تالکین معتقد است: « دنیای بیرون به این دلیل که زندانی نمی تواند آن را ببیند غیر واقعی نیست».

این بلاگ به سفارش سایت اتاق آبی تهیه شده و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

نظر (2)

  1. M.j

    خیلی جالب بود.هابیت ها خصوصا برای دهه هفتادی ها کلی خاطره های بامزه ساختن ..دونستن بک گراند داستان هیجان انگیزه

    1. میترا آرمان (گرافیست)

      خوشحالم که این مقاله تونست یادآور خاطرات خوب باشه 🙂

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها

پر امتیازترین محصولات

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • زمینه های دلخواه
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه